Alzheimer avisen
 

Studietur til Odensehuis i Amsterdam

 

Studierejse til Odensehuis i Amsterdam

 5. september 2011

Skrevet af: Jørgen Honoré
Fotos: Kim Gommesen

 

Studierejse til Odensehuis i Amsterdam


Fra mandag den 5. september til
torsdag den 8. september 2011

 At rejse er at leve

I de tre år jeg har været med i redaktionen, som frivillig på alzheimer-avisen, har jeg erfaret, hvor stor interessen er for arbejdet her på Kallerupvej. Der har været flere besøg af rådmanden for Ældre- og Handicapforvaltningen i Odense, og ligeledes besøg af Odenses borgmester.


To gange har der været besøgende fra Japan, og de har lige meldt deres ankomst igen. Også fra Island har der været besøg.


I 2006 var der besøg fra Holland af en gruppe af personer, der i Amsterdam ville lave et værested for demensramte og pårørende. Sidste år kom de igen, og fortalte hvor godt det gik i Odensehuis, som de har døbt værestedet. Vi blev inviteret til at komme og besøge dem, og det er dette besøg nedenstående handler om.

 Vi var 14 personer der tog af sted til Odensehuies.
9 Demensramte: Carl, Helge, Kirsten Suhr, Grethe, Kirsten Rask, Sonja, Anette, Bent og Kim.
2 pårørende: Kirsten og Kai.
Centerleder Ulla, formand for bestyrelsen Kirsten og vores ambassadør Helge.
Som den eneste frivillige, Jørgen, var jeg med til at holde styr på det hele. Det bestod i store træk i, at jeg blot kunne ”læne mig tilbage” nyde turen, og suge alle indtrykkene til mig. Alt var utroligt godt forberedt.


Studierejse til Odensehuis i Amsterdam

Mandag d. 5/9 

Vi mødtes kl. 7.15 på Odense Banegård. Alle kom til tiden, og havde deres papirer med. Pas og personlige papirer. Billetterne til toget havde Ulla klar.

Togturen gik fint, og humøret var højt. Bordingcard’et til flyvereturen var udskrevet hjemmefra, hvilket bevirkede, at vi kunne gå direkte til bagageindleveringen, og videre gennem sikkerhedskontrollen.


Efter en vellykket flyvetur blev der i lufthavnen bestilt lufthavnsbus til hotellet og samtidig til afrejsen fra hotellet torsdag. Der blev ligeledes booket en tur på kanalerne samme aften.


På hotellet blev vi budt hjertelig velkommen af repræsentanter for Odensehuis. De havde sørget for mad og drikkelse til os, hvilket vi var meget glade for. Der er jo ikke forplejning på de korte ture på flyene mere.


Studierejse til Odensehuis i Amsterdam

Efter indkvartering og lidt hvile mødtes vi igen, og tog derefter med den lokale bus ind til Amsterdam centrum. Bus- og sporvognsturene var et kapitel for sig. Vi blev modtaget med venlighed og stor tålmodighed. Både af chaufførerne og de andre passagerer, når der skulle købes billetter til alle fjorten. Der blev over højttaleren budt velkommen til ”vores danske venner”, og når chaufføren kun lige havde 8 dagskort, og vi jo skulle have 14 stk., skulle vi bare alle hoppe ombord alligevel.


Det var en speciel oplevelse at se alle de cykler, der var i byen. Ved hovedbanegården var der tusindvis af cykler parkeret i 3 etager.


Sejlturen på kanalerne blev en dejlig oplevelse. Vi spiste en god middag og nød stemningen om bord og synet af de mange belyste bygninger, alt imedens mørket faldt på. En skøn afslutning på en dejlig, og travl rejsedag.


Tirsdag d. 6/9

Efter morgenmaden mødtes vi på Kirstens værelse, hvor vi skulle pakke vores ”surpricepakke” til Odensehuis pænt ind. Den bestod bl.a. af følgende: En bog om H.C. Andersen, sennep, øl, æblemost, kaffe, honning, chokolade, marcipanbrød, torskerogn, stjerne fyrfadslys, H.C. Andersen kort og turistreklamer m.m.


Studierejse til Odensehuis i Amsterdam

Vi tog bussen ud til Odensehuis, hvor vi blev budt hjerteligt velkommen. Det var en dejlig oplevelse at se det danske flag, som de havde hængt op over indgangen. Efter kaffe med kage blev der budt velkommen af stedets leder og Ulla takkede for invitationen. Vi blev vist rundt og sat i sving med forskellige aktiviteter. Det var rart at mærke at stemningen fra Kallerupvej i Odense, helt tydelig var den samme her i Odensehuis.


Studierejse til Odensehuis i Amsterdam

Der blev holdt møde, hvor vi fik svar på de spørgsmål, vi havde tilsendt dem hjemmefra. De var meget interesseret i at høre om de mange tiltag, der bliver gjort hos os, bl.a. tænketank, læringsstile og de forskellige pårørendegrupper m.m. Vi blev godt beværtet, og vores gave gjorde stor lykke. Måske især kryddersnapsen og øllene fra Kerteminde Bryghus.


Efter besøget i Odensehuis og et på gensyn i morgen, tog vi sporvognen til Van Gogh museet. Et spændende besøg. Det var ret så imponerende at der udenfor turistsæsonen, var rigtigt mange besøgende. Her kunne vores eget H.C. Andersen måske lære noget.


Efter museumsbesøget tog vi tilbage til hotellet, hvor vi slappede af, inden vi som afslutning på endnu en begivenhedsrig dag tog ud og spiste en dejlig middag. Udenfor regnede og stormede det, med væltede træer og oversvømmelser, kunne vi senere erfare.


Studierejse til Odensehuis i Amsterdam

Onsdag d. 7/9

Vi tog igen med bussen ud til Odensehuis, hvorfra vi sammen med repræsentanter derfra skulle køre ud og besøge De Hogeweyk. Et privat plejecenter for personer med demens. Vi var rundt i hele området, og fik en grundig gennemgang af plejecenteret.


Vel hjemkommen fra De Hogeweyk blev der gjort klar til Kirsten og Helges foredrag om læringsstile. Helge fremlagde utrolig flot foredraget, på perfekt engelsk, og alle lyttede interesseret med. Der blev lyttet og moret sig over Helges fremlægning og efterfølgende stillet mange spørgsmål til emnet.


Studierejse til Odensehuis i Amsterdam

Vore værter underholdt os flere gange undervejs med sange og små skuespil. Efter foredraget om læringsstile underholdt et ældre ægtepar, naboer til Odensehuis, med oplæsning på hollandsk fra den hollandske sangskat. Efterfølgende blev sangene sunget af hele forsamlingen. Alle sang med og det var tydeligt, at det var noget, de var glade for.


Vi havde forberedt et lille arrangement hjemmefra med marcipan, nougat og chokolade, og der blev lavet marcipanfigurer. Vores tradition med at lave konfekt var de ikke bekendt med. Der blev lavet mange stykker konfekt, og spist mange smagsprøver.


Der blev serveret en lækker aftensmiddag for os og snakken gik livligt med spørgsmål og svar af alle slags. Der var en dejlig stemning i huset og vi kan være stolte af, at de har døbt stedet Odensehuis.


Inden vi tog afsked, blev vi af Kim, bedt om at stille op, så han kunne tage et gruppebillede af os alle sammen.  Det blev et par uforglemmelige dage med et møde med nogle dejlige mennesker. En stor tak til jer alle sammen i Odensehuis.


Torsdag d. 8/9
Efter morgenmaden afleverede vi vores hotelnøgler, og tog med den bestilte lufthavnsbus ud i lufthavnen. Alle var mødt til tiden, og intet blev glemt.


For ikke at miste bordingcard’et til hjemturen, havde Kirsten aftenen før fået sendt en mail hjemmefra, med bordingnumrene. Bordingcard’et blev nu uden problemer udskrevet i lufthavnen. Efterfølgende gik vi selv over og indskrev vores bagage. Det hele foregik fra nogle skærme, som var nemme at betjene. Der blev trykket på skærmen på det danske flag, og så gik resten som en leg. Skønt og uden stress.


Både flyveturen og den efterfølgende hjemrejse med toget fra Kastrup til Odense gik næsten smertefrit. Kun den manglende plads til vores bagage og de endog meget støjende IC4 tog, var lidt af en prøvelse; men blev nu taget med en gran af humor.

Vi blev mødt af familien på banegården i Odense, hvor vi sagde farvel til hinanden efter en vellykket og lærerig tur.


En stor tak til alle for en velforberedt tur, et godt sammenhold og godt humør.


Se alle billederne og små videoklip fra hele turen.
Klik på kameraet:

Studierejse til Odensehuis i Amsterdam


Tilbage til Arkiv 2011

Aktuelt

25. marts 2018

Kallerupvej-modellen

Magasinet er en beskrivelse af dagligdagen på Kallerupvej og den meget forskellige brug, der er af lokalerne og stedet.


7. februar 2018

"Når plejeboligen nærmer sig"

Dette hæfte giver gode råd fra pårørende ægtefæller - til ægtefæller og andre nære pårørende - til mennesker med en demenssygdom


7. februar 2018

"Kom i gang i god tid"

- gode råd til demensramte og deres pårørende - fra pårørende ægtefæller


Kallerupvej

Seniorhus Odense

Alzheimerforeningen

Alzheimer-avisen på Facebook

 
  www.alzheimer-avisen.dk - Kallerupvej 58 - 5230 Odense M - Tlf. 6619 4091
Email: kallerupvej58@gmail.com