Alzheimer avisen
 

Et mere demensvenligt samfund

 

Dalum Kirke's Annex

21. oktober 2015

Skrevet af: Søren Rabenhøj

 


Debatmøde onsdag d. 30. september kl. 19

i Dalum Kirkes anneks:

Et mere demensvenligt samfund

”Et mere demensvenligt samfund? Situationen for demensramte og deres pårørende”.

Debatmødet var et fællesarrangement mellem Folkeuniversitetet i Odense og Dalum Kirke, hvor aftenens emne blev debatteret mellem Nis Peter Nissen, direktør for Alzheimerforeningen i Danmark og Poul-Erik Svendsen, regionspolitiker og formand for sundhedsudvalget i Region Syd, samt ordstyrer og saglig kommentator af Lone Vasegaard, sygeplejerske på Demensklinikken i Odense samt formand for Demenskoordinatorerne i Danmark.

Nis Peter Nissen   Lone Vasegaard   Poul-Erik Svendsen
Nis Peter Nissen   Lone Vasegaard   Poul-Erik Svendsen


Hvordan gør vi Danmark mere demensvenligt?
 
Der var lagt op til debat om, hvad vi kan gøre, for at det bliver lettere at være dement i Danmark.
Deltagere var to demensfaglige samt en politiker.
Mødet viste, at den væsentligste strategi fremover bør være nøjagtig det, vi allerede gør: oplysning, oplysning og atter oplysning.

Nis Peter Nissen havde et fortræffeligt indlæg, vel tilpasset til emnet og vores region. Lone styrede stille og roligt debatten og kom med gode svar inden for sine faglige områder.
Poul-Erik Svendsen erklærede, at han ikke vidste meget om demensområdet og at han derfor i stor udstrækning ville forholde sig til det manuskript, som han havde fået udfærdiget.

 

Et mere demensvenligt samfund

Bemærkninger fra mødet:
-    Nis gjorde det udmærket, og han sagde noget, som jeg ikke vidste i forvejen, at Alzheimer også ødelægger de celler i hjernen, der ellers sørger for at immunforsvaret fungerer (og skåner os for at tage imod mange smittekilder) og det er derfor, at Alzheimer-patienter ind imellem bukker under for sygdomme, som andre nemt kommer over.
-    Det var på mødet tydeligt, at mange mennesker, der ikke selv er daglig pårørende eller selv er ramt af demens, har svært ved at forstå omfanget af sygdommen og hvad der kan gøre livet svært eller lettere for en demensramt medborger.
-    Derfor må vi fortsætte med at sætte “os” på dagsordenen. Oplysningen bør gå til “almindelige” danskere samt i særdeleshed til de politikere, som skaber rammerne om vores liv med demens.
-    Noget af det meget positive ved mødet var, at Poul-Erik Svendsen lærte lidt om Alzheimer.
-    At modtage en invitation til et sådant møde OG takke JA til at komme, så kan vi godt forlange en større indlevelse og forberedelse end vi så fra vores politiker - det er jo ikke ligegyldigt at man kender en sygdom som involverer ca. 1/2  million  mennesker i Danmark (demente + pårørende)

Det var positivt at over 80 mennesker valgte at dukke op og at Folkeuniversitetet og Folkekirken har øjnene åbne for demensproblematikken og ønsket om et mere demensvenligt samfund.
 

Tilbage til Livet med demens

Tilbage til Alzheimer-avisen 2015

 

 

Aktuelt

25. marts 2018

Kallerupvej-modellen

Magasinet er en beskrivelse af dagligdagen på Kallerupvej og den meget forskellige brug, der er af lokalerne og stedet.


7. februar 2018

"Når plejeboligen nærmer sig"

Dette hæfte giver gode råd fra pårørende ægtefæller - til ægtefæller og andre nære pårørende - til mennesker med en demenssygdom


7. februar 2018

"Kom i gang i god tid"

- gode råd til demensramte og deres pårørende - fra pårørende ægtefæller


Kallerupvej

Seniorhus Odense

Alzheimerforeningen

Alzheimer-avisen på Facebook

 
  www.alzheimer-avisen.dk - Kallerupvej 58 - 5230 Odense M - Tlf. 6619 4091
Email: kallerupvej58@gmail.com