Alzheimer avisen
 

FABEL-gruppen's Hvem-Hvad-Hvor

 

FABEL-gruppen

FABEL-tur til Fyns Hoved

 

FABEL-gruppen

1. AFSNIT
FABEL-gruppen er oprindelig flere ægtepar fra Fangel-Bellinge-området (deraf navnet), som har fundet sammen i en gruppe, der tager på udflugter sammen. Fælles for dem er, at den ene ægtefælle har en demenssygdom – og at de alle gerne vil være aktive sammen med andre mennesker.

Idéen til gruppen opstod ved Kallerupvejs 10 års jubilæumsfest, hvor ægteparrene kom til at snakke om, at det kunne være sjovt og gøre noget sammen. Og i samarbejde med Centret og Odense Kommune fik man i 2011 etableret gruppen kort tid efter.

Det har sådan set været meget simpelt at få det i gang. Vi har ikke forening med vedtægter, generalforsamlinger og kontingent. Vi er bare nogle ægtepar som aftaler at mødes ca. én gang om måneden. Turene fastlægger vi for et halvt år ad gangen, i øvrigt over en kop kaffe på skift hos hinanden. Det er meget simpelt og alle kan være med, siger Søren Rabenhøj, som er én af initiativtagerne.

Det er dejligt, at vi kan tage på disse ture, hvor vi får vandret en del og samtidig kan snakke med hinanden. På den måde får vi også noget motion.

FABEL-gruppen
Juni 2011: Tur til Enebærodde

Det geniale ved denne måde at organisere sig på er, at det ikke kræver noget som helst andet, end at man tager initiativ til det. Det kræver ingen lokaler. Ingen økonomi. Og ikke en masse mødeaktivitet. Når den halvårlige plan er fastlagt mangler der kun, at Søren sender en e-mail rundt med de praktiske oplysninger om tid, mødested, transport og lidt orientering om det område, der skal besøges. Mere arbejde kræver det ikke.
Vi har alle utrolig meget glæde af det sociale fællesskab, der er i gruppen.

FABEL-gruppen
Oktober 2011: Natur-tur til Langesø

Her kan vi slappe af og være os selv. Her behøver vi ikke at skjule noget, og så går det meget bedre med at snakke sammen på en helt afslappet måde. Den uformelle organisering er medvirkende til, at alle er åbne og positive, når vi er af sted. Der er en stor forståelse for, at der skal være plads til alle i gruppen, og når vi er på tur, venter vi altid på hinanden, lige som vi giver hinanden en hjælpende hånd, når der er behov for det.

Det giver os et socialt fællesskab, som vi også har glæde af i det daglige og hvor vi i stigende grad besøger hinanden spontant og eksempelvis spiser frokost eller middag sammen. Vi har i maj 2013 haft vores første forlængede weekend sammen på en bondegårdsferie og det var en særdeles dejlig og positiv oplevelse for os alle og som vi gerne gentager. Vi var enige om, at det ikke behøver at vare så længe.
Året ud fortsatte vi på nogle dejlige udflugter, primært ud i naturskønne omgivelser og altid med medbragte madpakker.

FABEL-gruppen
November 2011: Besøg på Albanigades Apotek

FABEL-gruppen
April 2012: Tur til Hindsgavl Slot

2. AFSNIT

I 2014 startede vi i de første kolde måneder med at mødes på Kallerupvej søndage kl. 10 til formiddagskaffe med efterfølgende frokost. Vi fandt på flere aktiviteter, bl.a. var der stor succes med erindringskasser lånt på biblioteket. Små foredrag, billard og petanque kom også på programmet ligesom at se på fotos fra tidligere ture. Vi var stort set fuldtallige hver gang, men forårets ture blev lidt kortere end hidtil, da flere i gruppen fik stigende problemer med fysikken.

FABEL-gruppen
Juni 2013: Var vi på Skamlingsbanken

I løbet af efteråret blev der flere frafald på turene, selv om vi prøvede at tilpasse dem til vores fysiske formåen. Vi brugte i stigende grad Kallerupvej, idet der var rolige og velkendte forhold for alle og hvor vi kunne tilpasse nogle kortere ture i parken bag centret, alt efter vejr og helbred. Det var et aktivt år, hvor vi mødtes i alt 16 gange.

FABEL-gruppen
Maj 2014: Fugtig frokost ved Sanderumgård

3. AFSNIT

I 2015 startede vi med at fejre Lise og Sørens guldbryllup på Kallerupvej, hvor vi fortsatte vores søndags møder. Fra midten af året var vi stort set kun ”singlerne” tilbage, som vi kaldte os. De demensramte ægtefæller var enten afgået ved døden eller flyttet i plejebolig. Det betød også, at vi flere gange rykkede ind i vores private boliger, hvor der nu var god plads.

I 2016 fortsatte vi vores månedlige søndagsmøder på Kallerupvej det første halve år. Herefter startede vi turprogrammerne igen, med besøg på Bison-farm, søerne og grusgravene i Tarup-Davinde, Militærhistorisk Museum, hvorefter der sluttes af med julefrokost i slutningen af november.

FABEL-gruppen
Juni 2014: På sejltur og madpakke-spisning med turistbåden "Helge"

FABEL-gruppen
Oktober 2015: Gåtur i parken bag Kallerupvej

Status er nu ved årets slutning (2016), at fire af vore ægtefæller er døde og fem er i plejebolig, alle fem langt henne i demensforløbet.
Vi har i stigende grad dyrket vores nære venskab og hele tiden været gode støtter for hinanden.

Endvidere mødes vi ofte mere eller mindre spontant og har nogle gode timer sammen. Vi er tre, der bl.a. har brugt en del tid på at skrive et hæfte: "Når plejeboligen nærmer sig – gode råd for pårørende til demensramte".
Hæftet bliver trykt af Odense Kommune i nær fremtid. Det drejer sig om oplysninger, som vi selv har savnet under et langt sygdomsforløb.

I januar 2017 er det 6 år siden vi mødtes første gang og det er blevet til ca. 60 møder eller ture siden. OG VI FORTSÆTTER.

Vi har krydret artiklen med billeder fra mange af vores dejlige ture og oplevelser.

Søren Rabenhøj
Søren Rabenhøj


Tilbage til FABEL-gruppens sider

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Aktuelt

25. marts 2018

Kallerupvej-modellen

Magasinet er en beskrivelse af dagligdagen på Kallerupvej og den meget forskellige brug, der er af lokalerne og stedet.


7. februar 2018

"Når plejeboligen nærmer sig"

Dette hæfte giver gode råd fra pårørende ægtefæller - til ægtefæller og andre nære pårørende - til mennesker med en demenssygdom


7. februar 2018

"Kom i gang i god tid"

- gode råd til demensramte og deres pårørende - fra pårørende ægtefæller


Kallerupvej

Seniorhus Odense

Alzheimerforeningen

Alzheimer-avisen på Facebook

 
  www.alzheimer-avisen.dk - Kallerupvej 58 - 5230 Odense M - Tlf. 6619 4091
Email: kallerupvej58@gmail.com