Alzheimer avisen
 

Demente har brug for tid

 

5. november 2008
Skrevet af: Redaktionen

 

 

Demente har brug for tid


Man kan godt leve et indholdsrigt liv, selv om man har fået en demenssygdom som 58- eller 46-årig, men vi har brug for tid og hjælp til det.
Det udtaler de 70 yngre demente og pårørende, som var samlet til Den 3. Landsdækkende Tænketank for yngre demensramte i Middelfart.


Som yngre demensramt har vi fået en uhelbredelig sygdom på et tidspunkt, hvor vi er midt i livet. I denne sammenhæng vil yngre sige mennesker under 65 år.  Det betyder, at vi skal leve med vores sygdom i mange år endnu.  Vi vil gerne leve et godt og værdigt liv. Det kan vi også, hvis bare vi får den fornødne hjælp i hverdagen. Det er en stor omvæltning for en familie, når den ene ægtefælle får en demenssygdom. Rollerne i familien bliver anderledes. Vi skal måske forlade arbejdsmarkedet. Det bliver sværere at fastholde venskaber. Og det er en stor belastning for ens ægtefælle at omstille sig til den nye tilværelse. Derfor har både vi, der har demens, og vores pårørende brug for et pusterum i dagligdagen.

Men vi har brug for hjælp til det.

Brug for hjælp
Det er helt afgørende, at demensramte familier får den rigtige hjælp på det rigtige tidspunkt. Det er meget vigtigt, at kommunen opsøger familien, når vi har fået diagnosen. Kommunen skal dels oplyse om, hvilke tilbud der er til os demente og til familien. Men det vigtigste er, at der bliver sat handlinger bagved, sådan at vi, der har demens og vores pårørende så hurtigt som muligt kan komme videre i tilværelsen.

Ét af de områder, hvor vi har brug for hjælp, er, at vi får nogle meningsfyldte tilbud i hverdagen. Det kan være at fastholde en tilknytning til vores arbejdsplads i form af skånejob eller flexjob. Men det kan godt være, at vi skal udføre nye jobfunktioner, fordi vi ikke længere magter vores gamle job.

Et andet område er, at vi har mulighed for at bruge dagen på meningsfyldte aktiviteter sammen med ligesindede. Det kan være på væresteder, hvor vi kan snakke sammen. Det kan være højskoletilbud, hvor vi kan få undervisning og lave kreative ting. Eller det kan være motionstilbud, som vi får ordineret af vores læge.

Et tredje område kan være at få en ledsagerordning, så vi kan få hjælp til at komme ud blandt andre mennesker til eksempelvis kulturelle begivenheder.

Det fjerde område er de nye teknologiske hjælpemidler som eksemplvis  GPS’ere og Handifon. De betyder, at vi kan bevæge os rundt uden hele tiden at være bange for, at vi ikke kan finde hjem igen. Det giver os en større grad af frihed.

Fælles for den rigtige hjælp er, at den skal være individuel. Det vil sige, at den skal være målrettet den enkelte demensramtes ønsker og behov. Kommunen skal eksempelvis bevillige den nødvendige transport, ellers kan vi ikke blive en del af det samfundsliv, som vi så gerne vil tage del i, hvis vi får muligheden får det.

Brug for tid
Og så har vi brug for tid. Vi har brug for, at andre mennesker møder os med en forståelse for, at vores sygdom giver os nogle begrænsninger. Vi har brug for tid til at formulere os. Det er ikke fordi, vi ikke kan. Det tager bare lidt længere tid, inden tankerne kommer ud som ord. Vi har brug for, at folk lytter til os. Vi har brug for, at folk taler med os – i stedet for at tale om os.

Vi vil gerne leve så normalt et liv som muligt. Og vi kan også. Vi har bare brug for tid og hjælp til det.

Det håber vi, at vores omgivelser har forståelse for.

Tilbage til Arkiv 2008
h

Aktuelt

25. marts 2018

Kallerupvej-modellen

Magasinet er en beskrivelse af dagligdagen på Kallerupvej og den meget forskellige brug, der er af lokalerne og stedet.


7. februar 2018

"Når plejeboligen nærmer sig"

Dette hæfte giver gode råd fra pårørende ægtefæller - til ægtefæller og andre nære pårørende - til mennesker med en demenssygdom


7. februar 2018

"Kom i gang i god tid"

- gode råd til demensramte og deres pårørende - fra pårørende ægtefæller


Kallerupvej

Seniorhus Odense

Alzheimerforeningen

Alzheimer-avisen på Facebook

 
  www.alzheimer-avisen.dk - Kallerupvej 58 - 5230 Odense M - Tlf. 6619 4091
Email: kallerupvej58@gmail.com