Alzheimer avisen
 

Kvajeting med humor

 

29. juni 2008


Jeg klarer de fleste
af mine ”kvajeting” med humor


Min oplevelse og erfaring med at leve med et demenshandicap ser anderledes ud end Sonja’s og Grethe’s, selv om der er flere paralleller.

Men det er jo ikke så mærkeligt, for selv om vi demensramte måske har enslydende diagnoser, så har vi hver især, stadig vores individuelle personlighed.

Jeg er lidt af en eneboer og snakker ikke så meget i det daglige, men deltager fast i forskellige foreninger og i kurser via aftenskoler, hvor ikke alle kender min diagnose.

Kvajeting med humor
På nogle af holdene, som yoga og vandgymnastik, er der ikke tid til så megen snak, så jeg føler mig ikke "udenfor", selv om jeg ikke siger meget, men blot stikker en bemærkning ind her og der.

Til stavgang kan der godt snakkes, og hvis vi går to og to, sørger jeg tit for at starte samtalen, så kan jeg snakke løs om noget, der interesserer mig, uden at blive hylet ud af den, og når jeg ikke kan følge med i den fælles snak, så tier jeg, og er blot med på en lytter, uden at det føles unaturligt.

Til gengæld er det tit mig der bliver spurgt, hvis en vil vide navnet på en plante i skovbunden, for det ved jeg noget om, og kan fortælle at den blomst er en Brunelle og den hvide er en Pragtstjerne.
 
For det meste klarer jeg mine "kvajeting" ved hjælp af humor og selvironi.
Som når jeg f.eks. kludrer i ordene, og gang på gang kommer til at sige "abel-sna" i stedet for ”snabel-a” - @.
Det bliver der grinet meget af - jeg selv som den første - og nu er det nærmest blevet en "kult-ting" hos min datter og svigersøn og nogle af deres venner, og da jeg forleden, til min hjælper, skulle sige: "Læg den våde klud på låget til snavsetøjskurven". Ja, så var ordet ”snavstøjskurv” ikke til at få frem og ud af munden, selv om jeg så bestemt havde det i tanken.
Men lynhurtigt røg der et alternativt ord ud af munden, og jeg fik sagt: "Læg den på låget til Svinekassen". Det blev også til en griner og det snerpede da lidt henad en snavsetøjskurv.
 
Kvajeting med humor
Jeg stiller mange flere spørgsmål nu end før diagnosen.

Jeg kan godt ind imellem have formuleret mig så klodset, at jeg senere opdager, at jeg er blevet misforstået og det kan godt gå mig på og ærgrer mig.

Men når det er muligt, sørger jeg for senere at rette fejlen, nogle gange ved at skrive til vedkommende, og jeg har lavet dette lille rim, som jeg så sender med, for at bløde op på fadæsen.

TALE TIL SKRIFT
Når min verbale hjerne
ikke vil, som jeg så gerne,
forme ord i mund
med lyd til denne stund,
bogstaveres på papir,
kan du læse hvad jeg si’r?

Tilbage til Arkiv 2008
h

Aktuelt

25. marts 2018

Kallerupvej-modellen

Magasinet er en beskrivelse af dagligdagen på Kallerupvej og den meget forskellige brug, der er af lokalerne og stedet.


7. februar 2018

"Når plejeboligen nærmer sig"

Dette hæfte giver gode råd fra pårørende ægtefæller - til ægtefæller og andre nære pårørende - til mennesker med en demenssygdom


7. februar 2018

"Kom i gang i god tid"

- gode råd til demensramte og deres pårørende - fra pårørende ægtefæller


Kallerupvej

Seniorhus Odense

Alzheimerforeningen

Alzheimer-avisen på Facebook

 
  www.alzheimer-avisen.dk - Kallerupvej 58 - 5230 Odense M - Tlf. 6619 4091
Email: kallerupvej58@gmail.com