Alzheimer avisen
 

"Jeg påtager mig en rolle"

 

4. juni 2008
Skrevet af: Gerda Hansen, Bent Wulff, Erik Mørk


"Jeg påtager mig en rolle"
Bevare det sociale liv

"Jeg påtager mig en rolle, når jeg kommer ind et sted – jeg kommer frisk ind", siger Bent, der fik konstateret pandelapsdemens i 2006.

"For ikke at gå ind i en depression går jeg ud. Går en tur i skoven eller tager af sted med bus eller tog, og får mig en på "opleveren", og så er jeg ok igen", siger Gerda, der fik diagnosen Alzheimers i 2002.

Bent og Gerda fortæller, hvad de gør, for at bevare deres sociale rolle og sociale liv. Hvordan man klarer den situation, afhænger meget af den enkelte person.


Gerda Hansen   Gerda:
"Det var en stor lettelse, da jeg fik diagnosen".
I flere år mente min læge, at det var en depression, jeg havde. Men jeg var ikke depressiv. Jeg tog selv initiativ til en undersøgelse hos en anden læge, som

sendte mig videre til udredning. Her fik jeg den rette diagnose - Alzheimers.

"Så livede jeg op, for nu var jeg "tilladt". Jeg havde papir på, hvad der var årsag til mine gener. Jeg behøvede ikke længere "spille rollen" som depressiv”. Jeg havde holdt mig væk fra kollegaer og venner, fordi jeg var så flov over, at jeg ikke at kunne klare jobbet og ikke vidste hvorfor.
Nu blev jeg igen udadvendt. Jeg tog på højskoler, busrejser og besøgte familie.

Bent Wulff   Bent:
"Jeg har haft sukkersyge i 30 år, og allerede dengang forandrede vennekredsen og familieforholdene sig".
Man ses ikke så tit mere, så i et vist omfang er der tale om opgivelse i forhold til familien.

Det er et problem for mig, at jeg nu i mange år har "pint" min kone med mine sygdomme – begrænset hendes liv. Hvis jeg får en sygdom mere, vil jeg ikke kunne bære det, så vil jeg skilles.

På min gamle arbejdsplads, Odense Universitets Hospital, kommer jeg jo af og til. Så siger de gamle kolleger: "Hej Bent, hvordan går det" - og jeg kan ikke bare sige: "Dårligt".
Men det hænder, at facaden krakelerer – og verdensmanden kan slappe af. Man skal ikke spille en rolle, for "at spille en rolle".

Gerda:
"Jeg har ingen nære venner, og min datter bor i Sverige, så jeg må selv finde ud af tingene og tage initiativer". Da jeg fik brug for en hjælper, annoncerede jeg selv efter en. Nu har jeg dog fået en hjælper betalt af kommunen - 2 timer om ugen.

Det kan være svært at være alene, men jeg har mange interesser og ting jeg går til, bl.a. stavgang, varmtvands-træning, yoga og livshistorie-skrivning, ligesom jeg jævnligt går i biograf, opera og til foredrag. Ting der er vigtige for mig, for at bevare det sociale liv, og i disse sammenhænge, hvor alt er nøje planlagt, fungere jeg godt, kun få kender min diagnose.
Jeg skriver alt ned i min kalender og må se i den mange gange om dagen, for at huske hvad tid jeg skal af sted. Ind imellem kan jeg godt sidde og føle mig ensom og blive meget trist.
"For ikke at gå ind i en depression, går jeg ud". Går en tur i skoven eller tager af sted med bus eller tog, og får mig en på "opleveren", og så er jeg ok igen.

Bent:
"Der findes ligesom to måder at miste på. Den ene gælder det, man ikke må mere, køre bil, den anden er, når de tager kørekortet".

Det betyder meget for mig, at jeg har mit kørekort. Det er ligesom et symbol for mig, en del af min identitet, så længe jeg har det, er det godt.

Jeg kører ikke bil, for det må jeg ikke – men aflevere mit kørekort . . . nej.

Min pung giver jeg heller ikke fra mig, jeg har sagt, "Så længe jeg kan styre det, sidder min pung i min baglomme. Når jeg ikke kan styre det mere, er jeg jo ligeglad, om de tager den”.
Jeg tænker over, hvordan det skal være, når engang jeg skal på plejehjem. Så jeg skriver om hvordan min dag er, hvad jeg får at spise om morgenen, og hvad jeg godt kan lide.
"Jeg vil ikke være hjælpeløs, have behov for hjælp. Det handler om mig selv".

Tilbage til Arkiv 2008
h

Aktuelt

25. marts 2018

Kallerupvej-modellen

Magasinet er en beskrivelse af dagligdagen på Kallerupvej og den meget forskellige brug, der er af lokalerne og stedet.


7. februar 2018

"Når plejeboligen nærmer sig"

Dette hæfte giver gode råd fra pårørende ægtefæller - til ægtefæller og andre nære pårørende - til mennesker med en demenssygdom


7. februar 2018

"Kom i gang i god tid"

- gode råd til demensramte og deres pårørende - fra pårørende ægtefæller


Kallerupvej

Seniorhus Odense

Alzheimerforeningen

Alzheimer-avisen på Facebook

 
  www.alzheimer-avisen.dk - Kallerupvej 58 - 5230 Odense M - Tlf. 6619 4091
Email: kallerupvej58@gmail.com