Alzheimer avisen
 

Støtte og hjælp giver livskvalitet

 

3. juni 2008
Skrevet af: Sonja Alsing-Børgesen


Støtte og hjælp giver livskvalitet

Der er meget, jeg stadig gerne vil – og tror jeg kan – prøver – men det lykkes ikke. Det bliver kun halvt. Jeg mangler en til at hjælpe. Hjælpe med til at holde tanken, ideen fast. En til at udføre idéen sammen med mig.

Støtte og hjælp giver livskvalitet   Min hurtighed er blevet til langsomhed. Min effektivitet kan ikke ses, for den mangler – intet bliver færdigt. Det er nemlig mere overskueligt at luge fliser end at så i haven.


Hvad gør jeg så?

Jeg vil helst så, men jeg kan kun overskue at luge fliser, så jeg nøjes. Skal jeg blive ved at nøjes og savne at forsøge uden held. Skal jeg godtage, at jeg ikke – ikke kan overskue, at kunne alene. Jeg kan endnu – med hjælp. Jeg ved, det ikke kan vare. Skal jeg stoppe før tid – er der andre muligheder?

En støtteperson – en god hjælp
Hvis man får bevilliget en støtteperson, har man mulighed for at prøve flere ting af uden fare for nederlag. Den anden kan hjælpe dig videre. Men det kræver meget af dig selv og af familien at bede om en sådan støtteperson.

Støtte og hjælp giver livskvalitet
Jeg bruger min støtteperson til at hjælpe mig i drivhuset og til at få lavet, hvad jeg gerne vil – så, plante o.s.v., men ligeså meget til at huske, hvad det er, jeg vil.

Når vi starter, ved jeg, hvad jeg vil. Når der så er gået en times tid og vi er godt i gang, har jeg glemt, hvad meningen er, med det jeg gør. Jeg begynder at flytte frem og tilbage – her er huskehjælpen nødvendig for mig.

Jeg bruger hjælpen på samme måde i haven. Inden vi starter, fortæller jeg, hvad det er, jeg gerne vil have gjort. På den måde kan den anden være min husker og organisator i processen.

Jeg bruger hjælpen til at hjælpe mig med at holde orden, både i køkkenet, i mine blomster, i mit stof og hvad jeg ellers har. Når den anden ved, hvad jeg har, kan hun også lettere hjælpe mig med min syning. Hvis jeg er gået i stå, har hun måske en ide til at komme videre.

Når vi skal have gæster, er det rart at have en til at hjælpe med planlægning og hjælpe med det, der kan gøres i forvejen.

På den måde kan jeg stadig være med, når gæsterne kommer. Jeg er ikke mere dødtræt og glemmer ikke så let halvdelen af tilbehøret i køleskabet.

Hjælpen skal gives, medens man selv kan være med
Hjælpen skal bevilliges, mens man selv kan gøre de ting, man gerne vil. Hvis man venter til det er åbenlyst, at man ikke kan klare sig selv, vil man ikke have den fulde nytte. Man kan ikke finde ud af at bruge hjælpen. Hjælpen bliver kun en hjælp til de pårørende - det kan blive en pasningsordning.

Støtte og hjælp giver livskvalitet

Tilbage til Arkiv 2008
h

Aktuelt

25. marts 2018

Kallerupvej-modellen

Magasinet er en beskrivelse af dagligdagen på Kallerupvej og den meget forskellige brug, der er af lokalerne og stedet.


7. februar 2018

"Når plejeboligen nærmer sig"

Dette hæfte giver gode råd fra pårørende ægtefæller - til ægtefæller og andre nære pårørende - til mennesker med en demenssygdom


7. februar 2018

"Kom i gang i god tid"

- gode råd til demensramte og deres pårørende - fra pårørende ægtefæller


Kallerupvej

Seniorhus Odense

Alzheimerforeningen

Alzheimer-avisen på Facebook

 
  www.alzheimer-avisen.dk - Kallerupvej 58 - 5230 Odense M - Tlf. 6619 4091
Email: kallerupvej58@gmail.com