Alzheimer avisen
 

Lisbeth Dahl og Karsten Jansfort

 

24. februar 2009
Skrevet af: Grethe Smidt og Sonja Alsing-Børgesen.
Journaliststøtte: Jørgen Honoré
Fotos: Jørgen Honoré

Foredrag med skuespillerne

Lisbeth Dahl og Karsten Jansfort
Serien "Sommer"

Lisbeth Dahl er ambassadør for Alzheimerforeningen, og Karsten Jansfort er medlem af bestyrelsen i Alzheimerforeningen i København. Han har haft demens tæt inde på livet, idet hans far havde Alzheimer.

          
Stor interesse
Formanden for Alzheimerforeningen på Fyn, Astrid Hjortebjerg, bød den fyldte sal, med 150 fremmødte, velkommen. Hun var glad for den opmærksomhed, der var blevet omkring demens, ikke mindst efter udsendelsen af serien ”Sommer”. Hun nævnte, at der hvert år var 15.000 nye tilfælde af personer med en demensdiagnose mod 12.000 med blodprop.

”Så husk dem, der glemmer”

Oplevelse med smerte
Efter at forsamlingen have set forskellige scener fra ”Sommer”, fortalte Lisbeth Dahl levende og morsomt om, hvordan hun, som fortrinsvis beskæftiger sig med revy og muntre teaterstykker, fik tilbudt rollen som Sophia i serien.
”Da vi selv havde stor indflydelse under udarbejdelsen af manuskriptet og med indspilningen af de forskellige scener, blev vi alle meget involverede. Selv blev jeg meget påvirket af min rolle, som den demente Christians kone, Sophia”.
”Det har været en oplevelse med smerte og har været med til at åbne mine øjne for, at der er et meget stort problem, bl.a. fordi der ikke bliver snakket nok om sygdommen.”
”Jeg kan sige, at det har været et af mit livs største oplevelser at være med i serien, som jo nu er stopper på TV; men serien fortsætter som hørespil, her den 8. marts i radioens P2.”
          

Gribende og personligt
Karsten Jansfort, hvis far døde den 6. maj, efter elleve år med Alzheimers, fortalte om familiens frustration, vrede, bekymring, berøringsangst og glæde - ”i den grad glæde”.
Faderen var hele familiens forbillede, og var 65 år ved sygdommens start.
Beskrivelsen af faderens sygdomsforløb var meget personligt og gribende. Det var vigtigt for dem at få stillet diagnosen. For at samværet ikke skulle blive krampagtigt og for at kunne søge al den hjælp og rådgivning, det var muligt at få.
Karsten Jansfort kom igennem hele sygdomsforløbet med sin far, hvori hele familien blev involveret. Han beskrev bl.a. forløbet med følgende:

”Erkendelse er vigtig og at forholde sig til sygdommen. Respektér det menneske, der er ramt af sygdommen og skab tryghed om den sygdomsramte. Far ringede selv rundt til venner og familie og fortalte om sygdommen. Der skulle ikke spilles noget ”spil”, nu hvor alle kendte til fars sygdom”.

”Beslutning om plejehjem er svær at tage. Hvornår? Få den syge inddraget i beslutning om kørekort, plejehjem m.m., men samtidig tage imod hjælp fra andre med at tage beslutningerne. Det kræver mod at give ”slip”, når den demente skal på plejehjem. I vores tilfælde efter 45 års ægteskab. Så familien tog beslutningen sammen”.

”Give udtryk for at man holder af den demensramte, bare være der, holde i hånd, gribe nuet. Det er de raske, der skal skabe et værdigt liv for den syge”.

”Ja gu’ er det svært. Familien skal beslutte sig for at ville. Det er for nemt bare at skride fra problemerne. – Det kan vi ikke være bekendt!”

”Derfor!!! Erkend at sygdommen er der, og søg al den hjælp, man kan få. Tal om problemerne. Vær gerne dybt uenige; men tal ud om sygdommen”.

Omsorg og næstekærlighed. ”Jeg har så meget respekt for plejepersonalet. De har et specielt udviklet gen, der omhandler omsorg og næstekærlighed”.


Spørgsmål fra salen

          
? ”Hvad gør man, hvis ens demensramte ægtefælle benægter at have sygdommen ?”

Karsten Jansfort svarer
”Få hjælp fra andre, lyt til andre. Det er sygdommen, der gør at man fornægter den. Alzheimerforeningen og demenslinien er for pårørende og demente. Det er de, som er midt i sygdommen, der skal hjælpe dem. Og det er glædeligt at nogle af dem, der er ramt af sygdommen, nu også er begyndt at ringe ind”.

? ”Der mangler tiltag for yngre demente. Min ven, som er 38 år, og med her i dag, har af forskellige årsager været nødt til at lade sig skille”.

Karsten Jansfort svarer
”Det er flot, at du og din demensramte ven er kommet her i dag”.
”Vi skal have fat i politikerne. Demens er en underprioriteret sygdom. Der er ingen status i sygdommen, og der forskes ikke nok i demens. Vi kender kolleger der har fået sygdommen, og så stopper alting, når man lever af at huske”.

”Grib nuet. Vi har med følelser at gøre, derfor er det ikke nemt. Erkend at man er en klovn engang imellem. Der er ingen facitliste på, hvordan man griber tingene an”.

En million i berøring med demens
”Vi er 4500 medlemmer af Alzheimerforeningen og der er 80.000 med en demensdiagnose. I år 2040 vil der være 125.000 med demens. Det vil sige sig at der er ca. en million mennesker, pårørende, familie og venner, der bliver mere eller mindre berørt af sygdommen”.

Tilbage til Arkiv 2009
h

Aktuelt

25. marts 2018

Kallerupvej-modellen

Magasinet er en beskrivelse af dagligdagen på Kallerupvej og den meget forskellige brug, der er af lokalerne og stedet.


7. februar 2018

"Når plejeboligen nærmer sig"

Dette hæfte giver gode råd fra pårørende ægtefæller - til ægtefæller og andre nære pårørende - til mennesker med en demenssygdom


7. februar 2018

"Kom i gang i god tid"

- gode råd til demensramte og deres pårørende - fra pårørende ægtefæller


Kallerupvej

Seniorhus Odense

Alzheimerforeningen

Alzheimer-avisen på Facebook

 
  www.alzheimer-avisen.dk - Kallerupvej 58 - 5230 Odense M - Tlf. 6619 4091
Email: kallerupvej58@gmail.com