Alzheimer avisen
 

Skab grobund for blomstring

 

15. april 2013

Skrevet af: Søren Rabenhøj
Fotos: Torben Olsen

Vibeke Drevsen Bach

Skab grobund for blomstring

Foredrag den 2. oktober 2012 i Kulturmaskinen i Odense

Vibeke Drevsen Bach   Foredraget ”Skab grobund for blomstring” blev holdt af Vibeke Drevsen Bach.

Vibeke holdt hele salen i sin hule hånd, da hun baseret på en speciel omsorgstænkning (Tom Kidwood) og egne erfaringer med demens i familien bragte os til at se en mængde dybereliggende sammenhænge mellem den verden mennesker med demens befinder sig i og

vores (= fagpersonale, familie, frivillige, venner m.m.).

Vibeke bragte os til Månen, hvor mennesket med demens kunne befinde sig, og tilbage til Jorden, hvor alle vi andre var. Hvordan mødes vi?

Skab grobund for blomstring

Vibeke lagde vægt på, at vi skal bibeholde ”HÅBET”, og at vi skal forsøge at forstå, hvad personen med demens siger, selv om vedkommende er uden ord eller er ”på Månen”.
Ind i mellem skal vi forsøge at give slip, gribe nuet, lege og at bryde dræbende rutinemønstre. Vi skal gøre os fri sammen med den, som har sygdommen, så vi kan være på månen på samme tid. Og sammen opleve den glæde, der er at hente her.

Det kan være at klik-lyden fra skoletasken (indslag i Dementia) kan bringe minder om den gamle skoletaske eller minder om tidligere oplevelser. Det kan være, at avisen leder tankerne hen på at være hjemme, genkende duften af avis og lyden af papir, der krølles sammen. Det kan være vigtigt.

Skab grobund for blomstring

Hvis vi vil skabe blomstring, kan det være afgørende at få skrevet ned og videregivet, hvad der er vigtigt for den enkelte, som har demens, mens pågældende kan fortælle om det. Tit er det meget svært at vide, hvad der i det hele taget er vigtigt for det enkelte menneske. Kan det f.eks. være at sove på maven?

Det er afgørende, at ”livsgnisten” bevares. Det er der, vi andre har en afgørende rolle at spille, det står og falder nemlig med omverdenen. Dig og mig!
Det var en utrolig stærk oplevelse at møde så dyb en indsigt i vores dementes univers og samtidig hente ny inspiration og dermed nye kræfter til at skabe et bedre liv for vores elskede rumfarere. Der blev virkelig skabt grobund for blomstring.

Tilbage til Arkiv 2013

Aktuelt

25. marts 2018

Kallerupvej-modellen

Magasinet er en beskrivelse af dagligdagen på Kallerupvej og den meget forskellige brug, der er af lokalerne og stedet.


7. februar 2018

"Når plejeboligen nærmer sig"

Dette hæfte giver gode råd fra pårørende ægtefæller - til ægtefæller og andre nære pårørende - til mennesker med en demenssygdom


7. februar 2018

"Kom i gang i god tid"

- gode råd til demensramte og deres pårørende - fra pårørende ægtefæller


Kallerupvej

Seniorhus Odense

Alzheimerforeningen

Alzheimer-avisen på Facebook

 
  www.alzheimer-avisen.dk - Kallerupvej 58 - 5230 Odense M - Tlf. 6619 4091
Email: kallerupvej58@gmail.com