Alzheimer avisen
 

Kunst, natur og kultur

 

26. april 2010

Skrevet af: Søren Rabenhøj
Fotos: Søren Rabenhøj

At rejse er at leve
Kunst, natur og kultur

Dagbog fra studierejse med akvarelmalerholdet
til Nolde-museet, Rømø og Ribe


Deltagere:
Tidligt demensramte: Jørgen, Karen, Grethe, Lis og Lise
Frivillige: Kirsten og Søren
Lærere: Kirsten D og Birgit

Tirsdag d. 24. april 2010
Turen startede fra rådgivningscentret, som vi forlod i centrets bus kl. 09.45.
Vi kørte til Nolde Museet lige syd for den dansk/tyske grænse, med en ”kaffe med bolle”-pause lidt uden for Kolding. Dejligt solskinsvejr. Naturen var til stor glæde for os alle hele vejen, specielt området syd for grænsen med de smukke ”frisiske” gårde og de lange udsyn var betagende.

Kunst, natur og kultur

Hold da op nogle gode sandwicher vi havde med fra rådgivningscentret og som vi spiste i Nolde Museets have i det dejligste solskinsvejr.

Kunst, natur og kultur

På rundtur i museet havde vi lejlighed til at dyrke billediagttagelse og kunstbetragtning. Vi nød akvarellerne og talte en del om farver bag den anvendte teknik og indvirkningen på os. I øvrigt passede det godt sammen med emnet ”elementerne”, som vi havde arbejdet med i vinter. Vores kunstbetragtning blev virkelig god, den bedste vi indtil nu har foretaget – vi SÅ virkelig billedet. Det var en rigtig stor oplevelse, der heldigvis ikke kunne spoleres af en stor tysk gruppe, der total dominerede museet, efterhånden som de ”trængte frem”.

Kunst, natur og kultur

Herefter gik turen via museets smukke have videre langs med et betagende vadehav med store fåreflokke og masser af små nye lam. Vi ankom til Kommandørgården på Rømø ved 17-tiden og blev straks efter indlogeret i dejlige lejligheder.

Efter rigtig god aftensmad afsluttede vi dagen med et hyggeligt samvær i en af lejlighederne, hvor dagens oplevelser blev snakket igennem og skrevet ned. Klokken 21.30 var flere faldet om af træthed efter en fantastisk dejlig dag.

Kunst, natur og kultur

Onsdag d. 25. april 2010

Efter morgenmaden drog vi af sted til Lakolk, som er et stort strandområde hvor man traver kilometervis for at komme helt ud i vandkanten til Vesterhavet. Vejret var dejligt og vi nød i den grad godt af havluften, lyset og blæsten og ikke mindst sammenholdet på skift i mindre grupper.
Nå-ja. Så var der lige et center med souvenirbutikker!!

Kunst, natur og kultur

Kunst, natur og kultur

Nu var det tid til frokost og middagshvil og så igen ud på farten til det sydlige Rømø efter et kort holdt i Havneby, hvor den stod på is, kaffe o.s.v.

Kunst, natur og kultur

Vi sluttede af på Sønderstrand, der er kæmpe stor og kendt for sine strandsejlere og kitebuggy’s. Det var virkelig sjovt at se, hvor hurtigt dragerne kunne trække disse små én-mands vogne rundt på stranden.

Kunst, natur og kultur

Hjem til ”kæmpe middag” og afslutning med at skrive dagbog og se en video om kunstneren ”Per Kirkebys Vinterbillede”, som alle syntes var meget interessant.
God nat.

Kunst, natur og kultur

Torsdag d. 29. april 2010

I dag havde Grethe fødselsdag – 63 år blev hun. Da vi mødtes kl. 08.30 ud for nummer 2 og Grethe ankom, sang vi fødselsdagssang for hende. Kirsten og Birgit havde bedt om flag på morgenbordet og vi plukkede bellis og mælkebøtter, der også blev lagt på bordet. Kommandørgården havde yderligere pyntet med fine kopper og flagservietter og ønskede til lykke med et smukt kort, lige som vi havde købt en gave på Nolde Museet.

Kunst, natur og kultur

Da Grethe så det, begyndte hun at græde af glæde, for hun havde nemlig glemt, at hun havde fødselsdag – og så sådan en overraskelse.

Efter morgenmad kørte vi til Ribe – flot vejr havde vi stadig. Vi besøgte først domkirken, hvor vi beundrede Carl-Henning Pedersens smukke glasmosaikker og glasvinduer, hvor lyset strømmede ind. Imens vi så på det hele, fik vi dejlig orgelmusik, så folk bare satte sig på bænkene rundt omkring og ”var bare tilstede” i stemningen af farver og musik – en rigtig dejlig stund var det.

Kunst, natur og kultur

Kunst, natur og kultur

Kunst, natur og kultur

Vi slentrede derpå omkring i Ribes gamle gader, hvor der også var flotte tøjbutikker, som blev besøgt, samt det gamle arresthus med fangekældre, dyrt tøj o.s.v.

Kunst, natur og kultur

Vi spiste frokost i en gammel bygning fra 1780’erne, slidte gulve, gamle skabe o.s.v. så igen en rigtig fin oplevelse.

Kunst, natur og kultur

På køreturen hjem var der samtale på kryds og tværs, en oplevelse af at møde hinanden mere privat end ellers.

Det skal også tilføjes, at vi har fundet rigtig meget at grine af, så lattermusklerne er blevet motioneret.

Grethe og Lis blev de første, der blev kørt helt hjem og fulgt til dørs og resten af os kørte til Kallerupvej og centret, hvor vi lige hilste på Ulla. Klokken var 17.00 og vi skiltes og kørte hjem, hver især efter en mere end vellykket tur, hvilket gælder både på kunst-, natur- og kulturområdet – intet blev forsømt, næsten tvært imod.

Alle spurgte, skal vi af sted en anden gang? Spørgsmålet står åbent.

Foreløbig kan du se alle billederne fra turen.
Klik på kameraet herunder.


Kunst, natur og kultur

Tilbage til Arkiv 2010

Aktuelt

25. marts 2018

Kallerupvej-modellen

Magasinet er en beskrivelse af dagligdagen på Kallerupvej og den meget forskellige brug, der er af lokalerne og stedet.


7. februar 2018

"Når plejeboligen nærmer sig"

Dette hæfte giver gode råd fra pårørende ægtefæller - til ægtefæller og andre nære pårørende - til mennesker med en demenssygdom


7. februar 2018

"Kom i gang i god tid"

- gode råd til demensramte og deres pårørende - fra pårørende ægtefæller


Kallerupvej

Seniorhus Odense

Alzheimerforeningen

Alzheimer-avisen på Facebook

 
  www.alzheimer-avisen.dk - Kallerupvej 58 - 5230 Odense M - Tlf. 6619 4091
Email: kallerupvej58@gmail.com