Alzheimer avisen
 

Besøg indenfor murene

 

Inskriptionen over døren ind til Landstingssalen


15. februar 2013

Skrevet af: Torben Olsen
Fotos: Kim Gommesen, Jørgen Honoré og Torben Olsen


Besøg indenfor murene

Onsdag den 9. januar 2013 drog Alzheimer-avisens redaktion til København.


Turen havde 2 mål, dels skulle vi se en teaterforestilling på Hippodromen, dels skulle vi dagen efter, om torsdagen, på Christiansborg, hvor vi havde søgt foretræde for Folketingets Socialudvalg.

Ulla havde forinden planlagt og beskrevet i detaljer hele turens forløb, så vi var meget fortrøstningsfulde, da vi onsdag eftermiddag troppede op på Kallerupvej med vores bagage.
Og så gik turen østover i bussen med fruen bag rattet. Efter en opsamling af de 2 sidste deltagere i Nyborg krydsede vi Storbælt og i løbet af ca. 1½ time holdt vi foran vores hotel midt i Københavns centrum.

Her blev vi indlogeret på dobbeltværelser på CabInn City Hotel og snart efter gik turen hen til Vesterbros Bryghus, hvor der var dækket op til hele holdet + yderligere 5 deltagere, der også havde taget turen til København.

Vesterbro Bryghus

Efter middagen forlod vi værtshuset, selvom der var hyggeligt, og vandrede hen i Nørregade til Hippodromen, Folketeatrets lille scene, hvor vi så forestillingen ”I al stilhed” med Sonja Oppehagen i hovedrollen.

Kort fortalt, så handler stykket om en ældre kvinde, der får Alzheimers. Vi følger hendes liv og omgivelsernes reaktion og ser hvordan sygdommen langsomt forandrer hendes liv, og hvordan hun lidt efter lidt forsvinder fra denne verden, og glider ind i sit eget univers.

I al stilhed - med bl.a Sonja Oppenhagen

Det var på en gang meget rørende, men også meget barsk at blive konfronteret med sygdommens virkninger. Og mange af os blev meget eftertænksomme efter at have set forestillingen.

Der står lidt mere om stykket i teatret eget oplæg. Klik her.

Aftenen sluttede med et par håndmadder og en øl på CabInn, hvor vi lige fik vendt aftenens begivenheder og linet op til morgendagens seance.

Trappen til Vandrehallen   Et kig ind i Landstingssalen


Anderledes positivt og rart blev det dagen efter
Allerede kl. 6.00 blev vi purret: Ud af sengen - Ohøj! - og efter et solidt morgenmåltid gik turen pr. gå-ben til Christiansborg. Ind gennem porten, derefter sikkerhedstjek à la lufthavnen, og så blev vi guidet rundt på Borgen og fik set ”alle stederne” og fik fortalt en masse anekdoter, om de politikere og andet godtfolk, der har bevæget sig rundt på gangene i tidens løb.

Danmarks Riges Grundlov(e)

Europaværelset med Per Kirkeby's malerier

Folketingssalen

Efter rundvisningen var der lige tid til en sidste briefing, inden vi blev budt velkommen i Sønderjyllandsværelset af 4 folketingsmedlemmer, Eyvind Vesselbo (V), Thyra Frank (LA), Karin Nødgaard (DF) og René Christensen (DF), alle medlemmer af Folketingets Socialudvalg.

Som tidligere beskrevet havde redaktionen på forhånd sendt en række spørgsmål til udvalget, så de var forberedte.

Men hvad de ikke var forberedte på, var, pludselig at blive mødt af 6 demensramte mennesker, der hver i især rejste sig op, og - velforberedte, velformulerende og præcist - fortalte hver sin personlige opfattelse af de urimeligheder, den forskelsbehandling eller de forbedringer, som man tumler med, for at leve livet så normalt, som muligt.

Medlemmer af Folketingets Socialudvalg

Redaktionsholdet

Indlæg fra de 6 redaktionsmedlemmer kan du læse ved at klikke på deres link.
      Hans Birck-Madsen
      Laila Dyrving
      Sonja Alsing-Børgesen
      Grethe Smidt
      Kirsten Suhr
      Kim Gommesen

Mødet tog 13 minutter, så var der 2 minutter til spørgsmål og uddybende kommentarer.
Men det kom åbenbart bag på politikerne, at man havde så meget på hjertet, så mødelederen afveg fra den normale procedure, som er max. 15 minutter, for da vi sagde farvel og tak, var der gået en halv time.

Opfordringen fra politikerne lød på: ”Gå hjem og udfærdig nogle konkrete ændringer eller forbedringer i lovene, så demenshandicappede behandles på lige fod med øvrige handicappede i det danske samfund”.

De krogede rygge var blevet ranke, og stemningen var høj, da vi kort evaluerede vores ”optræden”.

Nu meldte sulten sig. Det var blevet frokosttid, og den indtog vi i ”Snapstinget”. Lækker buffet og hyggeligt samvær.

Snapstinget uden snaps, men med øl

Den grå gang   Trappen ind til Borgen


Så sagde vi farvel til Borgen med en dejlig mavefornemmelse og gik hen på Alzheimerforeningens kontor, hvor vi over en kop kaffe fik en snak med Alzheimerforeningens direktør, Nis Peter Nissen, inden vi atter drog tilbage til Fyn.

Alzheimerforeningens direktør Nis Peter Nissen

I den kommende tid vil vi så granske lovene og komme med forslag til ændringer og forbedringer til politikerne, som forhåbentlig kan føre til nogle bedre løsninger på de problemer, som ofte præger hverdagen i den dementes liv.

Klik på kameraet herunder og se alle billederne fra hele turen.

Billeder fra Tidens Samling

Tilbage til Arkiv 2013

Aktuelt

25. marts 2018

Kallerupvej-modellen

Magasinet er en beskrivelse af dagligdagen på Kallerupvej og den meget forskellige brug, der er af lokalerne og stedet.


7. februar 2018

"Når plejeboligen nærmer sig"

Dette hæfte giver gode råd fra pårørende ægtefæller - til ægtefæller og andre nære pårørende - til mennesker med en demenssygdom


7. februar 2018

"Kom i gang i god tid"

- gode råd til demensramte og deres pårørende - fra pårørende ægtefæller


Kallerupvej

Seniorhus Odense

Alzheimerforeningen

Alzheimer-avisen på Facebook

 
  www.alzheimer-avisen.dk - Kallerupvej 58 - 5230 Odense M - Tlf. 6619 4091
Email: kallerupvej58@gmail.com